Impact op je leven

Ineens is alles anders, je hebt slecht nieuws gekregen of iets anders vreselijks mee gemaakt. Wanner je ziek wordt of geconfronteerd wordt met de dood, heeft dit grote impact op je leven. 

Maar ook een scheiding of het verlies van je baan levert grote veranderingen in je leven op. Ongewild krijg je te maken met een grote vorm van stress en emoties.

 

Eerst ruimte voor rouwen

In de volledige hevigheid van alle stress en emoties is het belangrijk hier eerst aandacht aan te schenken. Emoties uiten, er over praten, of jezelf op een andere manier te laten voelen en beleven, is hierbij belangrijk. De stress slaat zich op in je lijf en zorgt ervoor dat je op veel fronten vast komt te zitten.

Ook in je hoofd is op dit moment geen ruimte om verder te kijken of te denken. Niet alleen voor elke vorm van verlies, maar ook voor ieder persoon zullen de fasen van rouw anders zijn.

Het is een persoonlijk proces. Ik maak nu even een sprongetje in de tijd. Want zodra er na een periode van rouw meer rust en ruimte is ontstaan dan komt de vraag: hoe ga ik nu verder?

 

Ineens sta je op een grote brug

 

Je weet misschien niet eens hoe je er gekomen bent. Je hebt er geen invloed op gehad, je had hier niet willen staan. Maar feit is dat je op de brug staat en je leven flink veranderd is.

Je ziet het kruispunt op die brug. Je hersenen registreren dat je niet verder rechtdoor kunt. Die weg is bruut afgesneden. Toch zal jouw leven door gaan. Het krijgt een hele andere vorm en je weet niet waar het toe zal leiden.

 

Onbekende paden

 

Het vraagt veel van je veerkracht en moed om verder te lopen. Je wordt ook flink uitgedaagd, want welke route zul je nemen? De onbekende paden voelen nog niet vertrouwd. Je hebt geen idee wat het je zal brengen.

Laten we voorop stellen dat je dit pad ook niet in je eentje hoeft te belopen. Misschien zijn er mensen in je omgeving die elk een stukje met je mee willen lopen.

Misschien vindt jij het prettiger om dit samen met een professional te doen. Alles is mogelijk. Jij kunt kiezen wat voor jou het meest prettig aan voelt.

 

Onbekend

 

Ongetwijfeld is het onbekende vreemd, spannend en zal het eerst ongemakkelijk zijn. Maar het mooie is. Je neemt altijd jezelf mee.

Ik hoor je al bijna zeggen, ja maar ik weet niet meer wie ik ben. Wie ben ik in dit zieke lijf, of in dit nieuwe leven zonder mijn vertrouwde partner.

Of wie ben ik zonder mijn functie bij mijn oude werkgever? Het klopt, na een groot verlies is niets meer vanzelfsprekend, alles staat op losse schroeven. Ik ga het niet mooier maken dan het is.

 

Wat zit er in jou verscholen?

 

Het is een ontdekkingstocht die je zelf moet willen aan gaan. Niemand kan je dwingen om verder te gaan.

Toch denk ik dat jij het jezelf zou mogen gunnen om te onderzoeken wat het leven je nog meer te bieden heeft. Wat er nog meer in jou verscholen zit.

Juist het onbekende zal je nog flink kunnen verrassen. Probeer alleen of met anderen, te ontdekken wat er nog meer te zien en te beleven is.

 

 

Ontdekken en verkennen

 

Het oude kwijtraken is emotioneel vaak veel moeilijker dan het nieuwe ontdekken. Je hebt misschien een zetje nodig.

Besef je dat de nieuwe route die je nu bewandelt, je nergens toe verplicht. Je kunt je koers onderweg altijd nog wijzigen.

Wat je nu nodig hebt of prettig vindt, is volgende week misschien anders. Maar dat je hierin wel een eigen keus hebt en het niet alleen hoeft te doen, kan misschien je helpende gedachte zijn.