Je zorgt voor je zieke partner of je ouders

 

Je zorgt voor je zieke partner of je ouders, en wie zorgt er voor jou?

Met veel liefde en toewijding ben je een (ver)Zorger geworden. Je zorgt voor je zieke partner, je ouders, of een andere dierbare en er is een soort van afhankelijkheidsrelatie ontstaan.

 

De rollen zijn nu omgedraaid. Waar er eerst vooral sprake was van onderling geven en nemen, wordt het steeds meer een relatie waarin jij vooral investeert. Je bent aan het regelen, zorgen, beslissingen nemen en overleggen met andere partijen. Deze taken en verantwoordelijkheden nemen veel van je tijd in beslag en kosten ook energie. En dat terwijl je gewone dagelijkse werkzaamheden gewoon ook door gaan. Dit komt er ongevraagd even bovenop.

 

“Het gevoel van verlies.”

Daarnaast komt er onverwachts ook nog iets anders om de hoek kijken. Het gevoel van verlies.

Verlies van de eerder zo gelijkwaardige relatie, verlies van een steun en toeverlaat, een fijne gesprekspartner, het verlies van onbezorgdheid en nog zoveel meer. Het is een bijzonder soort van verlies, want de persoon of de relatie die je zo mist is nog wel in je leven. Er is in veel gevallen nog een vorm van contact, toch lijkt het contact en jullie relatie compleet niet meer op hoe het was.

Het is een vorm van verlies waarin sprake is van een rouwproces, maar er nog geen volledig afscheid heeft plaats gevonden.

 

Maar wat heb jij nodig?

 

Samen kunnen we aandacht geven aan wat deze gedachten en gevoelens allemaal met je doen.  Door al het zorgen schiet dit er vaak bij in, want er moet immers al zoveel geregeld worden.

Maar zorgen voor een ander vraagt erom dat je ook heel goed zorgt voor jezelf. Vindt je het lastig om hier aandacht voor te maken? Bedenk je dan eens wanneer jij er het beste voor je dierbare(n) kunt zijn. Is dit met een lege, halfvolle of een volle batterij?

We kunnen gaan onderzoeken wat jij nodig hebt om vanuit een goede balans verder te blijven zorgen voor je geliefde(n).