Je hebt een dierbare verloren

Je wereld staat op zijn kop. Je bent een dierbare verloren, hierdoor is je leven ineens en voor altijd veranderd. Nooit meer even kletsen, kunnen lachen, schuilen of knuffelen.

Het gemis is zo groots dat het niet in woorden te beschrijven is, de pijn in je hart kun je soms letterlijk voelen. Zo’n groot verlies brengt veel verschillende gevoelens met zich mee. Zoals bijvoorbeeld: verdriet, angst, boosheid, schuldgevoelens, somberheid, zorgen, eenzaamheid en depressiviteit.

De gevoelens die ontstaan, zijn een reactie op het verlies waar je mee te maken hebt. Het is een antwoord van je lichaam, je gevoel, je gedachten en je gedrag  op dit grote verlies. En iedereen beleeft dit weer anders.

 

“Iedereen beleeft dit weer anders.”

Ondertussen vraagt het leven van je dat je door gaat, naar bed gaat en weer op staat. Maar hoe we ons hierbij voelen is voor niemand gelijk. Het leven ziet er ineens heel anders uit, je voelt je anders en je kijkt anders naar de dingen om je heen.

Terwijl je zo’n pijn hebt in je hart, zit er in datzelfde hart ook de kracht om door te gaan. Maar dit is niet eenvoudig, het is vooral heel hard werken. Hard werken om de emotie toe te staan, de tijd ervoor nemen en je in te spannen om (met kleine stappen) vooruit te komen.

Verdriet de ruimte geven

Niemand kan je vertellen hoe het rouwproces bij jou verloopt en hoe lang dit duurt. Ik zou je een veilige haven willen bieden waarbij eerst vooral ruimte is voor het verdriet, het gemis, de mooie herinneringen, het mag er allemaal zijn. Ik zou je de ruimte willen geven om te praten over alles wat je bezig houdt. 

Ik zal naar je luisteren en je volgen, het is namelijk jouw proces, waar jij vorm aan mag geven. Daarbij zal ik je zonder oordeel ondersteunen en begeleiden. Samen gaan we op zoek naar waar jouw behoefte ligt en wat je ervoor nodig hebt om hiertoe te komen. Maar alleen door eerst het verdriet volledig de ruimte te geven, zal er uiteindelijk steeds weer een beetje meer ruimte kunnen ontstaan. Ruimte die nodig is om ook de andere kant van het leven weer te mogen beleven.