Ik stap met mijn voeten in het ijskoude vrieswater. Het is zo koud dat ik het liefste mijn voeten direct terugtrek en de warmte op zoek. Toch doe ik dit niet. Ik wil wel eens ervaren wat het met me doet als ik het eens anders doe. Anders dan normaal, wanneer ik met een aangename temperatuur in het water stap. In de zomer, opgewarmd door het zonnetje, is het aangenaam verkoelend om het  water in te gaan. Dat is zoals we het meestal doen toch?

Gewoontes

Onbewust leven we volgens bepaalde gewoontes en weten we wat we daarvan kunnen verwachten. Wel zo prettig toch? Jammer alleen, is dat als we blijven doen wat we gewend zijn, we niets zullen veranderen. We zullen dan bijvoorbeeld net zo hard door blijven hollen, hoge eisen aan onszelf blijven stellen of verwachtingen houden en hierin teleurgesteld worden. Vul dit maar in met de thema’s in jouw leven spelen. Of met de gewoontes die jij hebt, waarvan je merkt dat ze je niet altijd iets goeds opleveren of waar je last van hebt.

 

Wat zou jij anders willen doen?

Voor verandering of nieuw resultaat zul je dus dingen anders moeten doen. Vaak weet je precies wat niet goed voelt, wat je anders zou willen doen. Besef je dan dat dit geen hele grote veranderingen hoeven te zijn. Kleine aanpassingen kunnen je al veel meer plezier, gemak, rust, of toekomstperspectief op leveren.

Bij een vraag die je gesteld wordt, mag je best eens zeggen: Ik denk er even over na en ik laat het je nog weten. Je zult merken dat de wereld niet vergaat en je hiermee niemand echt pijn doet. Maar ook hoe fijn het voelt dat je de regie bij jezelf houdt (neem een voorbeeld dat bij jou van toepassing is bij het lezen hiervan en bij het vervolg van dit bericht).

Deze kleine aanpassing zal je gevoel versterken, je klaar maken voor een volgende kleine stap in je nieuwe richting. Wees niet bang om hier nu aan vast te zitten, je kunt altijd terug of juist een ander pad kiezen. Niets is voor eeuwig.

Maar hoe mooi is het dat als je meerdere keuzes hebt, je ook gaat ontdekken wat die je kunnen bieden. Ze zijn er niet voor niets. We zeggen vaak dat we heel ons leven zullen leren. Dat klopt ook, als je jezelf de kans geeft nieuwe ervaringen aan te gaan.

 

Terug naar het water

Terug naar het ijskoude water. Ik weet wat ik ga doen en ik weet dat het flink gevroren heeft terwijl ik het water in stap. En toch voel ik even dat “schrik” effect. Mijn hersenen worden heel snel uit de relax-modus gehaald.

Ze komen in actie en ik ervaar een gevoel van kou, in een reflex wil ik mijn voeten snel uit het water halen. Maar ik doe het niet. Ik moest mezelf echt even toespreken. Ik wilde een mooie foto maken. Dus dat mijn voeten bevroren aanvoelden, moest ik even voor lief nemen.

Hetzelfde geldt voor de verbaasde blik die je krijgt van iemand die niet gewend is, dat je zegt dat je er even over na wilt denken. Het voelt even ongemakkelijk.

Je primaire reactie zou kunnen zijn dat je je woorden direct terug neemt, toch direct gaat antwoorden. Maar als je jezelf toe staat dat het best even ongemakkelijk mag zijn, dat de ander dit niet van je gewend is, punt.

Niets meer dan dat. De ander is het niet gewend en dus mag zijn/haar verbaasde blik er ook zijn. Dit betekent niet dat jij hierin direct hoeft te gaan redderen. Laat het er zijn.

 

Buiten de comfortzone is veel moois te ontdekken

Wanneer mijn voeten weer opgewarmd zijn, voel ik van boven tot onder een enorme energie door mijn lichaam stromen. Een hele bijzondere ervaring moet ik zeggen. Het borrelt en bruist, ik voel me licht en energiek. Het is niet onder woorden te brengen.

Ik weet dat als je met je hele lijf in het ijskoude water gaat (volgens de Wim Hof methode) er nog veel meer zal gebeuren. Maar ook deze kleine actie heeft al een groots effect. Prachtig om te mogen ervaren. Ik zou het iedereen willen aanraden.

Terug naar het voorbeeld. Het is een feit dat iedereen zijn eigen kleine verandering of overwinning aan kan gaan. En hiermee mag ontdekken wat dit met je doet. Wat gebeurt er met je terwijl je de ander vertwijfeld ziet kijken omdat je niet direct Ja zegt op hun vraag?

En is dat erg dat dat gebeurt, of mag dat er gewoon even zijn. Mag je het gevoel van de ander ook bij de ander laten liggen? Misschien hoef jij daar niet direct iets mee. En wat gebeurt er met je als je beseft dat het je is gelukt om de vraag gewoon even te laten liggen?

 

Terug naar wat jij graag anders zou willen doen

Wat levert het je op als je even de tijd mag nemen om er over na te denken? Wat zou je nog meer willen bereiken? Wat houdt je tegen en hoe kun je die barrière uit de weg ruimen of er overheen stappen?

Wees trots op jezelf, luister naar je kracht in plaats van je kritische stem en geef jezelf een schouderklopje. Je kunt veel meer dan je denkt en je verdient het!

Heb je hier vragen over of zou je graag samen willen kijken hoe jij dit kunt toepassen in jouw leven, stuur mij dan een bericht via de chat of mail. Laten we samen kijken wat ik jou kan bieden om dit te bereiken voor jezelf.