Als ik iets voor je kan doen, dan hoor ik het van je, hè?

  • Wat kun je vragen of zeggen als er iemand overleden is?
  • Ik zag hem/haar laatst maar is wist niet wat ik zeggen moest…
  • Je kunt me altijd bellen heb ik gezegd, ik sta altijd voor je klaar.
  • Normaal gesproken komen we ook niet bij elkaar op de koffie, is het niet gek als ik dat nu wél doe?

Regelmatig vragen mensen mij wat ze beter wel of niet kunnen vragen of doen. Als ervaringsdeskundige weet ik wat ik als prettig of minder prettig heb ervaren. Toch is dit persoonlijk en voor iedereen weer anders. Er zijn in stilte of met een knuffel is soms voldoende. Maar voor iedereen die zich afvraagt wat je kunt zeggen of doen, lees dan vooral verder.

 

Je wilt zo graag iets doen
Afgelopen week was ik in gesprek met iemand waarvan de vader pas geleden is overleden. We spraken over welke vragen of handelingen als heel prettig worden ervaren. En welke minder prettig zijn, of waar je niet zo snel gebruik van zult maken. Zoals gezegd is dit voor iedereen anders, toch neem ik jullie even mee hierin.

Iedereen handelt vanuit warmte of liefde en zoekt naar een manier waarin zij diegene in deze moeilijke tijd kunnen ondersteunen. Niet voor iedereen is dit een vertrouwd terrein en je kunt ook niet weten wat de ander voelt of nodig heeft. Maar vraag het gewoon.

Mensen vinden het vaak lastig, welke vragen kun je beter wel of niet stellen? Is het niet een rare vraag, als ik vraag hoe het gaat? Het is toch logisch dat het niet zo goed gaat, vlak na het overlijden van een kind, partner of ouder?

 

Ik weet even niet zo goed wat ik zeggen moet…
Als je niet weet wat je zeggen moet, zijn dit prima woorden. Je toont aandacht voor wat er speelt en geeft aan dat je het niet zo goed weet. Geloof mij, de ander begrijpt echt dat dit soms lastig is, en kan dit zelf ook niet in 2 woorden samenvatten. Het is ook complex, maar dat je er aandacht aan besteed is wel heel fijn.

 

Is het niet raar om te vragen hoe het gaat?
Niets is vreemd of raar. Het ene is meer helpend dan het andere. Maar stel gewoon de vraag: Hoe gaat het nu met je? Je stelt een open vraag waardoor de ander de keuze heeft hier wel op niet door te gaan. Over het algemeen vinden mensen het prettig dat je er naar vraagt. Als je dit niet doet is het net alsof het er niet is, voelt dat misschien juist vreemd.

 

Laat de ander vooral praten
Die ene vraag is vaak al genoeg. De ander bevindt zich in een rollercoaster aan emoties en zal datgene vertellen wat hij of zij op dat moment graag wil delen. Laat hem of haar gewoon vertellen en luister aandachtig. Dit is niet het moment om te vertellen over wat jij hebt mee gemaakt. Het delen van ervaringen kan in een later stadium ook nog.

 

Als ik iets voor je kan doen, dan hoor ik het van je, hè?
Dit is uit liefde gezegd, je wilt graag iets doen. Deze vraag is alleen iets te vrijblijvend. Het betekent dat degene zelf om hulp moet vragen. En dat is meestal lastiger. Het moment dat je écht hulp nodig hebt, ben je het meest kwetsbaar. Dan de telefoon pakken en zeggen: ik heb je nodig, is vaak heel lastig om te doen.

 

Doe een concreet voorstel

  • Ik ga zo boodschappen doen, wat kan ik voor jou mee nemen, dan breng ik het even.
  • Ik zou graag eens voor je koken je mag bij ons komen eten als je wilt, maar ik kan het ook bij je langs brengen. Wat heb je liever?
  • Het is ook heel bijzonder als je thuis komt en er hangt een tas met eten aan de deur, geloof mij, dat wordt heel dankbaar ontvangen.
  • Ik ben vandaag in de tuin bezig, vindt je het goed als ik die van jou ook even mee neem?

 

We komen nooit bij elkaar op de koffie, het is toch vreemd als ik dat nu wel doe?
Nee, zeker niet. Laat je niet leiden door deze gedachte. Als jij voelt dat je iets wilt betekenen voor de ander, stél dan die vraag. En laat de ander de keuze maken er wél of niet op in te gaan. Niet gevraagd betekent dat de ander geen keuze heeft gehad en er ook niet op in kan gaan.

 

Praat over degene die er niet meer is
Voor de nabestaanden is dit heel erg fijn en ook de persoon die overleden is. Die verdient het om nog aan gedacht en over gesproken te worden. Als we blijven praten over degene die we missen, zal hij of zij altijd dicht bij ons in de buurt blijven.

 

Als mensen hun warmte en aandacht tonen wordt dat over het algemeen gewaardeerd. Volg je gevoel hierin en stel die vraag. En accepteer het als de ander er (nu even) niet op in wil gaan. Toch is het niet voor niets dat mensen vaak zeggen dat er steun vanuit onverwachte hoek kwam en hoe ze dat als prettig ervaren hebben.

Roept dit nog vragen bij je op? Aarzel niet en stel mij je vraag, ik help je er graag bij.

 

Warme groeten,
Paula